Turnuvada ilk tur maçları sonunda kontrollü oyunun bir neticesi olarak Avrupa ligleri ortalamalarının biraz üstünde, %33,3 oranında beraberlik yaşandı. Ama ondan daha dikkat çekici bir durum, galip gelmek için öne geçmenin yetmemesi oldu.
24 Haziran 2004— 24 maçın 9’unda öne geçen ekip maç sonunda 3 puanın sahibi olamadı. Tam altı kez ilk golü kalesinde gören takımlar, sahadan başı dik ayrıldı. Çek Cumhuriyeti üç maçında da mağlup duruma düşmesine rağmen 9 puanı hanesine yazdırdı.
Sporseverler ilk 4 günde sadece 17 gol izleyebilirken, ikinci 4 güne 20, son 4 güne ise 27 gol sığdı. Yine ilk maçların ikisi golsüz neticelenirken, bu sayı ikinci maçlarda 1’e, son maçlarda ise 0’a düştü. İlk iki bölümde 4’er müsabakada her iki ekip skor bulurken, son bölümde altı müsabakada iki takımda fileleri havalandırmayı başardı.
KARTLAR
İlk maçlar kart rekorlarına sahne olurken, son 8 maçın hiçbirinde hakemlerin eli kırmızı kartına gitmedi. 10 kişi kalan 6 takımdan 5’i maçı gol atamadan kapattı, sadece İsviçre, Hırvatistan karşısında 0-0’ı koruyabildi. Heitinga çıkana kadar 2 gol bulmuş olan Hollanda da kalan süre içinde Çek Cumhuriyeti’ne mağlup oldu. 24 maçta toplam 113, maç başına 4,71 sarı kart gösterildi.
Portekizli Lucilio Batista 2 kırmızı, 16 sarı kartla sıralamada başı çekerken, İtalyan Collina neden dünyanın en iyi hakemi olduğunu, yönettiği maçların tansiyonunu en altta tutarak, 180 dakikada sadece 5 kez sarı kartına başvurarak ispat etti. Kim Milton Nielsen de 7 sarı kartla onu izledi.
24 maçta sekiz penaltı düdüğü çalınırken, 11 metreden kaleyi bulamayan tek oyuncu David Beckham oldu. İsveç, hem Bulgaristan, hem de Danimarka karşısında beyaz noktadan atış yapma hakkını kazandı. Penaltı kazanan 7 ülkeden beşi çeyrek finalin yolunu tutarken, yine aleyhine penaltı verilen beş takım da gruplardan çıkmayı başardı.
GOLLER
İngiltere ve İsveç, ilk tur maçlarını sekizer golle tamamlayarak, turnuva rekoru olan Fransa’nın 9 golünü zorlarken, Rooney ve van Nistelrooj İngiltere Ligi’ndeki başarılarını Euro 2004’e taşıdılar. 4’er gollü bu iki oyuncuyu 3’er golle iki ofansif orta saha oyuncusu Baros ve Zidane’la, iki santrfor Larsson ve Tomasson izledi. ilk 6’da Premier Lig’in üç temsilcisi yer aldı.
İlk yarılarda 28, ikinci yarılarda ise 36 gol kaydedildi. İlk 15 dakikalara 5, son çeyrek saate ise 19 gol sığdı. İlk yarının uzatma anlarında 2, ikinci yarının uzatmalarında 6 kez fileler havalandı. Turnuva tarihinin en erken golü 67’nci saniyede Rus Kirichenko’dan geldi.
PORTEKİZ-İNGİLTERE
Daha önce hiçbir yabancı teknik adamın ulaşamadığı Henry Dalauney’nin zirvesine çıkmak için Eriksson ve Scolari, 2002 Dünya Kupası’nın rövanşında karşı karşıya gelecekler. İki ekibin Real Madrid’li yıldızları Beckham ve Figo paylaştıkları turnuva tarihi asist krallığını tek başlarına ele geçirmeye çalışacaklar. Scolari Ronaldo destekli Porto rüzgarını arkasına alırsa, İngiltere’den daha iyi bir kadroya sahip. Eriksson ise meslektaşının hatalarını iyi değerlendirebilecek bir taktisyen. Yine de maçın kaderini daha kollektif ve çabuk olabilirlerse Carvalho, Deco ve Ronaldo belirleyebilirler.
http://www.ntvmsnbc.com/news/275667.asp
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS