Avrupa ve Dünya Şampiyonaları tarihinin ilk (ve muhtemelen son) gümüş golü Dragao’da 105’inci dakikanın dolduğu anlarda, adeta bir temdit korneri neticesinde Trainas Dellas’ın kafasından geldi.
2 Temmuz 2004— AS Roma’lı kulenin tarihi sayısı, gümüş gol tartışmalarını da beraberinde getirdi. Aslında gümüş golün futbola katkı sağlaması bekleniyordu. Sağlıyordu da… İlk 15 dakikanın heba olmasını engelliyordu. Bir basketbol maçının uzatma devrelerini andırıyor, iki takıma da motivasyon sağlıyordu. Altın gol gibi telafisiz değildi.
Belki de bilinen en ünlü altın gol de Euro’96’da yine Çekler’i kupadan etmişti. Hala ofsayt olduğunu iddia ettikleri Bierhoff’un sayısı Almanlar’a bir anda kupayı getirmişti. Euro 2000’de şampiyon Fransa, hem Portekiz’i hem de İtalya’yı altın gollerle geçti. Bizim için en güzeli İlhan’ınkiydi tabii…
Mansız, daha uzatmanın üçüncü dakikası içinde işi bitirmişti. Oysa hafızalarımızı biraz zorlarsak İlhan’dan bir dakika önce de Senegal’in gole çok yaklaştığını hatırlayacağız. O golü atsalardı, maç boyunca üstünlüğünü kabul ettiren Türkiye’ye bir 12 dakika daha şans tanımak adaletli olmaz mıydı?
Dün gece gol 15 saniye sonra gelse idi, Çekler’in telafi için koskoca bir 15 dakikası olacaktı. Şutlarda 17-10, kornerlerde 8-4 üstünlük sağlayan, iki topu direkten dönen Çek Cumhuriyeti şanssız bir biçimde yenildi ama yine de bu sonucun penaltılarda kaybetmekten daha iyi olduğuna eminiz.
Penaltıların savruk neticelerini çözmek için alternatifler arayan futbolun patronları, bizce gümüş golü erken harcadılar. Maç bu sistemle iki değil üç devre uzayabilirdi. Hatta her birinde gümüş gol geçerli olan onar dakikalık dört devre uzatma bile olabilirdi. Bu durumda iş penaltılara kalmadan sonuç alınma ihtimali çok daha yükselirdi.
Sepp Blatter, altın ve gümüş golün kalktığını, sonucu yine penaltıların belirleyeceğini ilan ediyor soranlara. 30 dakika uzatma yine heba olacak. Sporseverler, 120 dakikanın sonunda penaltılardansa 90 dakikanın sonunda penaltıları tercih edecekler. Anti-futbolu benimseyen takımlara yine prim tanınmış olacak. Yunanistan gibi defansif modellerin finallere çıkma ihtimali yükselecek.
PORTO-PORTEKİZ
Önceki gece şampiyonalar tarihinin en fantastik gollerinden birini kaydeden Maniche, iki sezon önce Benfica’nın yedekler sırasında oturuyordu. İlk maçta da Scolari, Petit’den son anda vazgeçmese belki halen yedek kulübesinde olacaktı. Aynen Yunanistan karşısında kenarda olan takım arkadaşları Deco, Nuno Valente ve Ricardo Carvalho gibi…
Scolari yanlışından çabuk döndü. Belki de finaldeki rakibi Rehhagel gibi o da şanslıydı ve Porto iskeleti Portekiz’i bu noktaya taşıdı. Bu iskeleti oluşturan Jose Mourinho ise şimdi Chelsea’nin başında Premier Lig’in tozunu atmak için gün sayıyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/276811.asp
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS