Tarih 14 Mayıs 1980, yer -5 yıl sonra başına geleceklerden habersiz- Heysel Stadı.. Kupa Galipleri Kupası finalinde Valencia ile Arsenal 90 dakika sonunda yenişemiyor, 120 dakikada da… Hatta 5 penaltının sonunda da eşitlik bozulamıyor: 4-4.. Nihayet altıncı penaltılarda topun başına gelen Graham Rix’in dizlerinin bağı çözülüyor da sonuçlanıyor maç: Di Stefano’nun Valencia’sı şampiyon…
Kupayı kaybeden Arsenalliler maçtan sonra bitkin ve öfkeli, çünkü Brüksel’e gelene kadar son 24 günde tam 9 maç oynamışlar. Liverpool’la Federasyon Kupası yarı finalindeki kapışmaları ancak 3 maç sonunda neticelenmiş. 10 Mayıs’taki finalde ikinci lig ekibi West Ham’ı yenecek halleri bile kalmamış zaten Arsenallilerin… 14 Mayıs’ta da Valencia’yı geçemeyince o meşhur 24 gün, “9 maç-0 kupa” olarak yazılmış tarih sayfalarına…
27 yıl geçti, İngilizler kupalarda hâlâ tam olarak tek maçlı eliminasyonu benimsemediler. Hem Milli Takım Teknik Direktörü Steve McLaren hem de Benitez ve Wenger şikayetçi bu kadar fazla maç oynamaktan… McLaren, kendileri için hayati önem taşıyan İsrail ve Andorra maçlarından sadece 5 gün önce 14 oyuncusunun FA Cup çeyrek final tekrar maçları oynamasına isyan etti zaten… Wenger de sadece 10 gün içinde 3 kupaya birden veda etmelerini sıkışık fikstüre bağladı. Ama bana sorarsanız bu şikayet ettikleri sistem, İngilizler’in başarısında büyük pay sahibi ve üstelik deplasmanda daha çok gol atanın tur atladığı şu acayip düzenekten de daha iyi…
Gümüş gol
Henüz ikinci turda Liverpool Barcelona’yla iki maç sonunda 2-2 berabere kalıp turu geçtiğinde adalet bozulmuştu bu sene… Valencia da, Inter’i iki maçta yenemedi, ama çeyrek finalist oldu.
Öncelikle deplasman golü avantajı kalkmalı ortadan… Yani 180 dakika sonunda durum berabere ise maç uzatmaya gitmeli… Penaltılar çok adaletli bir çözüm olmuyor evet, altın gol de verimli bir seçenek olmamıştı. Ama gümüş golü neden kaldırdılar anlayamıyorum. İlk uzatma bittiğinde bir takım diğerine üstünlük kurdu ise bitmeli maç… Basketboldaki gibi… İlk uzatma sonunda eşitlik varsa oynanmalı ikinci uzatma…
Bir diğer çözüm de 180 dakika sonunda beraberlik varsa bence Sam tekrar çalmalı, tarafsız sahada üçüncü bir maç oynanmalı… Bu, fikstüre bir sezonda sadece 3 maç günü daha eklemek anlamına geliyor. Üçüncü maç, Şampiyonlar Ligi’nde fazla yer alma imkanı bulamayan statlarda oynanmalı, Bosna’da, Arnavutluk’ta veya İrlanda’da mesela… O maçın sonunda eşitlik bozulmazsa bu kez uzatmalar ve penaltılar olacak tabii artık… Bu yöntemle belki fikstür biraz daha sıkışacak, ama kusursuz adalete yaklaşılacağına eminim…
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS