SEZONUN ARDINDAN
5) BEŞİKTAŞ
Alman Schuster ailece hücum eden, geride bolca açık verse bile yediğinden fazlasını atmaya çalışan pozitif bir takımın temellerini attı. Türk halefi Tayfur Hoca’ysa neredeyse hiçbir şeyi değiştirmeden Schuster’in kazanımlarını korudu, üstüne (özellikle Portekizlilerde) bireysel performans yükselişleri ekledi. Alman Schuster’le tutmayan maya, Türk Şuster’le tuttu…
Sezona Guti, Quaresma gibi sükseli transferlerle giren Beşiktaş, devrede onların yanına Simao, Almeida ve Fernandes’i de ekleyip özellikle ön tarafta çok kaliteli bir oyuncu grubu oluşturdu. Bu ofansif gruba uygun hücumcu bir oyun anlayışı benimseyen Schuster, futbol mantalitesiyle taraftarın sevgisini kazandı ama ligde ve Avrupa’da istenen neticelerin alınamaması Alman Hoca’nın sonu oldu.
Schuster’in yardımcısı ve halefi Tayfur Hoca’ysa, göreve geldiği günden itibaren takıma sadece ufak rötuşlar yaptı. Schuster’in formasyonu 4-2-3-1’i ve oyun anlayışını değiştirmedi, yalnızca sahaya “modern Tayfur” Necip Uysal’ı ekledi. Necip’in takıma kattığı enerjinin yanı sıra Quaresma, Simao, Fernandes ve Almeida’daki performans artışı Beşiktaş’ın puan hanesine olumlu yansıdı. Schuster yönetiminde ligde toplamda sadece 3 sayı yapan bu dörtlü, 8 haftalık Havutçu döneminde 10 gole imza attılar. Son 8 maçta sadece 1 yenilgi alıp 15 puan toplayan Beşiktaş, bu performansın yanına Türkiye Kupası zaferini de ekleyince Havutçu yeni sezon kontratını da bileğinin hakkıyla kazandı…
Transfer projeksiyonu
Hem eldeki yabancıları hem de yurt dışı hedefleri kaliteli isimler olduğu için Beşiktaş’ın yeni sezondaki en büyük sorunu (aynen bu yıl olduğu gibi) “5 yerli sınırı” gibi duruyor. 11’e koyacak 5 kaliteli yerliyi bulma arayışındaki Beşiktaş, Egemen ve Mustafa transferleriyle bir stoper-bir santrfor kontenjanını Türk pasaportlulardan kullanma şansına sahip oldu. Beşiktaş’ın transfer döneminin geri kalanındaki hedefi de o 5 yerli sınırını doldurmak olmalı gibi…
Sezonun yıldızı
Ricardo Quaresma
Taraftarın yeni sevgilisi Quaresma, sezon sonuna doğru (sağlık sorunlarını atlatıp) efektif kullanmaya başladığı sol ayağıyla bu satırların yazarını da mahcup edip yılın en değerli Beşiktaşlısı oldu. Lider özellikleri ve üstün yetenekleriyle zaman zaman akılda kalıcı işler yapan Guti ise Tayfur Hoca yönetiminde geriledi, tepede başladığı yılı neredeyse dip yaparak bitirdi.
En çok yükseliş göstereni
Ersan Gülüm
Necip Uysal ve Cenk Gönen de 2014 Türkiye kadrosuna göz kırpan çıkışlar yakaladılar, ama hiçbirisi bu sezon bir Ersan etkisi yapamadılar. Olağanüstü Porto performansıyla üst düzey maçta üst düzeye çıkabileceğini ispat etti. Sakatlığı Beşiktaş’ın ikinci yarısının kâbusu oldu. Transfer döneminin de en çok konuşulan ismi olmayı hak etti doğal olarak…
En çok düşeni
Matteo Ferrari
Beşiktaş’ta bu sezonun kaderini Fenerbahçe maçındaki gereksiz kırmızı kartıyla belirleyen adam oldu. Kendine iyi bakmaması ve fiziksel kırılganlığı, oyun görüşünün ve yeteneklerinin önüne geçti. İlk yılında tribünlere verdiği heyecanı ikinci yılında neredeyse nefrete dönüştürüp (Nihat Kahveci’yi burun farkıyla geçerek) yılın düşüşü ödülünü hak etti.
En iyi transfer
Manuel Fernandes
Everton ve Valencia’nın doktorlarının çalışmaları sonuç verdi, Fernandes iyileşti ve meyvelerini Beşiktaş yedi! İspanya’da kırılganlığıyla ün salmış Fernandes, Beşiktaş’ta kuvvetiyle şöhret yaptı. İki yönlü orta saha yetenekleriyle gözümüzün pasını sildi ve yeni sezonda hatları ne kadar kuvvetli bağlayacağı konusunda şimdiden Beşiktaşlı taraftarlara bahis açtırmış durumda!
En kötü transfer
Fatih Tekke
Adeta Rusya’dan dönüş istikametinin evi Trabzon olmamasının bedelini ödüyor. Schuster’le hiç barışmayan yıldızı, onun yıldız hüviyetini de yok etti. İyi yerliyi mumla arayan Beşiktaş’ta problem adam olmayı seçip istikametini Ankara’ya çevirdi. Beşiktaş’ın mazisinde küçük bir yara olacak anılacak artık o…
Anahtar sayı
594 top çalma
Demirören’in pahalı transfer politikası ve bol general tercihi, Beşiktaş’ı bir anlamda asiller takımına çevirdi. Sahadaki asker sayısı birin altına düşünce(!), siyah-beyazlılar ligin en az top çalan (594), en fazla top kaybeden (773) takımı oldular.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS