Del Bosque’nin İspanyası, yeni sezonda Guardiola’dan direktif alacak 6 adamın etrafında kurgulanmış bir retro-Barcelona modeli… Ama Del Bosque’nin Paraguay maçına başladığı 4-2-2-2 benzeri kurgu, bu Barcelonalıların alışık olduğu düzen değil… O yüzden de orta yuvarlak çevresinde bir kargaşaya, pas trafiğinde de arızaya neden oluyor.
Muhtemelen Del Bosque de bu düzenle 90 dakika boyunca yürüyemeyeceğini biliyor, ama basındaki Torres-Villa santrfor ikilisi baskısı her İspanya hocasının kimyasını bir derece bozuyor. 2008’de Aragones de bu baskıdan çok çekmişti, maçlara gönülsüzce bu ikiliyle başlasa bile skoru her bulduğunda birini kenara almıştı. Şimdi Del Bosque’nin başında da aynı bela var. Halbuki Torres’in takımı (Liverpool) 4-2-3-1 oynuyor, Villa’nın geldiği takım (Valencia) böyle oynuyordu, gittiği takımın (Barcelona’nın) düzeni de bu. Xavi sezon boyunca bunu oynuyor, Iniesta bunu oynuyor, Busquets bunu oynuyor. Öyleyse her maç öncesi baskıyı dikkate alıp, her müsabakanın ilk çeyreğini bir deneye kurban vermek, sonra da yarım saat boyunca durumu toparlayamayıp koca bir saati heba etmek pek anlamlı olmuyor.
Paraguay maçında da bir saat boşa gidiyor; son bölümde İspanya, solda Iniesta, sağda Fabregas (sonra da göbekte Pedro’yla) sahayı daha iyi parselleyerek sonuca gidiyor. Bu kupada yaklaşık 7 saat gol yemeyen ve hedeflerini 0-0 üstüne kurmuş Paraguay dönemsel doğrularla geçildi, ama Almanya önünde Del Bosque’nin 4-2-2-2 ile başlayacağını zannetmiyorum.
Hakem hocaları detaylı yorumlayacaklardır ama maçın kaderine tesir eden 3 pozisyonla ilgili benim görüşlerim şunlar: 42’de Valdez’in gol iptali doğru, çünkü havaya sıçrayarak rakibe tesir eden Cardozo ofsayt… Villa’nın düşürülüşü penaltıysa Alcaraz’ın atılması gerek. Alonso’nun penaltısının tekrarı doğru, çünkü ceza alanına iki takımdan birer oyuncu giriyor. Ama Cardozo’nun penaltısında da tekrar gerekir, çünkü orada da ceza alanına iki İspanyol oyuncu giriyor.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS