Modern futbolda bir takımın ofansif etkisini savunma oyuncuları, defansif gücünü ise forvetleri belirliyor artık. Sağ bek Hamit bazen sağ açık Sabri’den daha fazla hücum ederken, zaman zaman öndeki Sabri’nin arkadaki Hamit’ten kat be kat çok savunma yaptığına şahit oluyorsunuz…
Japonya’daki Dünya Şampiyonası’ndan sonra ayan beyan ortaya çıkan gerçek şu: “Amerikan basketbolu, Amerikan sinemasına benziyor… Hollywood’da yıldızlar ön planda, aynen NBA’da olduğu gibi. Avrupa sinemasında ise birkaç oyuncu değil, ekip işi ve filmin kurgusu ağır basıyor. O da gelişen, dönüşen Avrupa basketbolunu andırıyor (Kaan Kural)”… Esasında bu tablo, futbolun değişen dengeleriyle de bire bir örtüşüyor. Savunma yapmayan ofansif yıldızların ön planda olduğu Hollywood takımları iş yapmıyor artık, onun yerine hücumun da defansın da takım halinde yapıldığı yeni bir yıldız tanımı oluşuyor.
Parreira’nın Dünya Kupası’nda kurduğu eklektik takımın sonunu getiremeyeceğini herkes söylüyordu ilk turdan sonra… 5 savunmacıyla 5 hücumcuyu uç uca ekleyip bir ekip olamıyorsunuz. Dünya futbolunun yükselen değerleri 10 hücumcu ve 10 savunmacısı olan takımlar artık…
Dortmund’daki Brezilya Milli Takımı da artık başka bir takım.. En dikkat çekici hattı, Alex ve Naldo’lu savunması… Avrupa’nın belki de göze en hoş gelen futbolunu oynayan Bremen’in bir bütün halinde hücum edebilmesinde önemli rol oynayan Naldo, Dunga’nın yeniden yapılandırdığı Brezilya Milli Takımı’nın da ofansif gücüne büyük katkı yapıyor. PSV’li Alex de sadece savunmadaki güvenli oyunuyla değil, oyuna topu tempolu sokuşu ve kornerlerdeki kafa topu hakimiyetiyle katkı yapıyor hücumlara.
Dunga’nın Alves ve Wagner Love gibi Ronaldo’nun yarısı kadar gol becerisi olmayan adamları tercih etme sebebi, gerçek bir Avrupalı gibi savunmaya hücumda başlama isteği… Aynı istek belki Ronaldinho’yu bile Diego’yla değiştirtebilir.
Bu Brezilya, önümüzdeki yıllarda belki Oscarları toplamaz ama bolca Altın Palmiye veya Altın Ayı yükselebilir Dunga’nın elinde… Tabii ki esas marifet, 21’inci yüzyıla da hakim olacak futbol anlayışı: Oscarlı yıldızlarla Altın Ayı alabilmek! İşte bütün mesele bu.
Oscar mı, Altın Ayı mı?
Bir Cevap Yazın

Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS