İlk yarı değerlendirme: Trabzonspor
Teknik adam değişikliğinin üzerinden üç ay geçmiş olduğu halde yeni hocanın ve sporcuların “Lazaroni ile iyi çalışılmadı” demeçleri konsantrasyonu azalttı. Bordo-mavililer rakipleri unutup gölgeleriyle kavgaya daldı
4’üncü haftada Lazaroni yönetiminde Denizli’yi 1-0 yenen Trabzon kadrosuyla 5’inci haftada Ziya Doğan’la Beşiktaş’ı 3-2 yenen ekibin 10 oyuncusu aynı… Tek değişiklik sakatlanan Yattara’nın yerine oynayan Ersen Martin… Muhtemelen Lazaroni de görevde kalsa, Beşiktaş önüne aynı on bir ve aynı sistemle çıkacaktı. Hatta ondan iki hafta sonra Galatasaray’ı mağlup eden Trabzon kadrosu da dizilişi de Lazaroni döneminin devamı niteliğinde.. Durum böyle olduğu halde iki flaş galibiyet sonrası Trabzon’da geçmiş unutuldu, herkes Ziya Doğan ile selefi arasındaki farkı tarif etme yarışına girdi.
Beşiktaş’ta Koray ve Runje’nin inanılmaz hatalar yaptığı, Galatasaray’da da Ferhat’ın tecrübesizliği ve Song’un sakatlığıyla çok kötü bir gün yaşandığı sıralarda gelen iki olağan dışı galibiyetin tabii devamı olmadı, ve bu kez herkes düşüşün nedenlerini aramaya başladı. Oysa anormallik bu maçlar sonrasında gelen düşüş değil, Beşiktaş ve Galatasaray karşısındaki çıkıştı.
Kalite seçenekleri
Şaşaalı günler bitip, peş peşe puan kayıpları gelmeye başladığı sırada araya bir de Yattara’nın ve Ersen Martin’in sakatlıkları eklendi. Zaten kaliteli oyuncu sayısı çok fazla olmayan Trabzon’un esas adamları sahneden çekilince, diğerleri (yani herhangi bir Süper Lig takımı kadrosundan çok farklı olmayan kalan Trabzonlular), (çok) inişli (az) çıkışlı sonuçlar aldılar.
Burada elindeki kalite seçenekleri azalan Ziya Doğan’ın da mevcutlardan verimli faydalanamadığı da bir gerçek. 2006 Dünya Kupası’nda Polonya’nın 10 numaralı formasını giyen Szymkowiak’ın Trabzon’da kafasında ne olduğu, neden ilk 11’e giremediği anlaşılamadı bir türlü… Zaten Szymek de son 15-20 dakika oyuncusu değildi.
Diğer tarafta, yurt dışında 9 sezon istikrarla oynayıp Bordeaux, Atletico Madrid ve Manchester City formalarıyla 184 lig maçı yapan 29 yaşındaki Musampa da uzun süre görmezden gelinince Avni Aker’de her geçen gün oyunun kalitesi düştü ve ortaya tarihin en kötü Trabzonspor’u çıktı.
Çare mazide mi?
İkinci yarı için Ziya Doğan’ın çareyi eski futbolcularında aradığı konuşuluyor şimdi… Bir hocanın elinde sağlıklı bir Yattara, Musampa, Szymkowiak, Marcelinho ve Gökdeniz olacak, ama o başarıyı mazide arayacak!
Trabzon için ikinci yarı da çok umut vaat etmiyor. Çözüm yolu eldekilerden maksimum verim almaktan geçiyor, eskileri aramaktan değil…
Her golde o var GÖKDENİZ
Trabzon şehri tarihinin en büyük yıldızları arasına girmeye aday Gökdeniz Karadeniz, cezasının bitmesinin ardından sahalara harika döndü. 17 maçın tamamına ilk 11’de başladı, 1520 dakika sahada kalarak takımın en çok forma giyen oyuncusu oldu. 3 gol kaydetti, 10 golün de pasını verdi. Böylece Trabzonspor’un kaydettiği 20 golün 13’üne imza koymuş oldu.
YABANCILAR
Brezilyalı kaleci Jefferson forma giydiği 14 maçta yediği 17 golle maç başına 1,21’lik bir ortalama ile oynadı, ki bu ligin genel ortalaması 1,18’in üzerinde.. Sırp Stepanov, maliyetinin çok üstünde bir performans ortaya koyarak yüzleri güldürdü, 16 maçta 90 dakika oynadı ve 450 kezle takımın en çok top kazanan oyuncusu oldu.
Büyük umutlarla transfer edilen Marcelinho, Berlin’de alışılanın aksine çok problemsiz bir ilk yarı geçirdi, 17 maçın tamamında sahaya çıktı. 50 dakikayla takımın en çok top kullanan oyuncusu oldu. Takımın üç yıldızı Yattara sakatlık, Szymek formsuzluk, Musampa ise uyum problemleri nedeniyle ilk yarıda fazla gözükmediler.
Tarihin en kötüsü
Trabzonspor ilk yarıda 17 maçta kazandığı 19 puanla, Süper Lig’de üç puanlı yılların en kötü devre performansını gösterdi, tarihinin en kötü sezon başlangıcını yaptı. İlk yarıda kazanılan 5 galibiyet, 1981-82’den beri en az maç kazanılan sezon anlamına geliyor. Yine son 30 sezonda Trabzonspor’da ilk yarıda 8 mağlubiyet alınan sezon yok.
Osasuna göz korkuttu
UEFA Kupası mücadelesine 2. ön eleme turundan dahil olan Trabzonspor, yine bir Rum takımına elenme tehlikesini atlatarak rahat nefes aldı, ama 1. turda Şampiyonlar Ligi ön elemesinden gelen Osasuna göz korkuttu. Trabzonspor 2-2 ve 0-0’lık sonuçlarla elendi, ama Osasuna’nın korkulduğu kadar zor bir rakip olmadığı konuşuldu uzun süre…
http://www.milliyet.com.tr/2006/12/25/spor/spo04.html
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS