Transferin yıldızları
6) Emrah Başsan
Futbolun kanayan yarası: 22 yaş bunalımı
Küçük yaşlarda milli formayı giymeye başlayan birçok yetenekli genç, ümit milli takım serüvenleri bittiğinde boşluğa düşüyorlar. Ümit milli için yaşları dolmuş, A milliye çıkacak kadar iyi değiller, Süper Lig takımlarında yedekler. 7-8 yıldır büyük yıldız olmak için sıra bekleyen Emrah’ın da durumu benzer. 2014’te ümit milli takımda kaptan olan Emrah, bugün oynayacak dakikaya muhtaç. Ve kendini tekrar tekrar ispat etmek zorunda.
9 Eylül 2014’te Avrupa Şampiyonası elemelerinde İsveç karşısına çıkan ümit milli takımımızın 18’i o gün için yıldız adaylarıyla dolu. Ya da her biri kendilerini birer yıldız adayı addediyorlar o sırada: Fenerbahçeli Hakan Çinemre, Salih Uçan, Standard Liege’li Alpaslan Öztürk, Galatasaraylı Emrah Başsan, Red Bull Leipzigli Atınç, Okay Yokuşlu, Enes Ünal, Okan Alkan, Kerim Frei, Muhammed Demirci, Uğur Çiftçi… Sonra neredeyse hepsinin kaderi benzer gidiyor, Muhammed ve Enes gibi istisnalar dışında hemen hepsinin ümit milli takım için yaşları doluyor. Kendi kulüplerinde de düzenli oynayamadıkları için A milli takımın havuzu içinde değiller. 5-6 yıldır yıldız muamelesi gördükleri ay-yıldızlı formayla ilişkileri sona eriyor, artık menajerlerin telefonları azalıyor. Yıllarca kendilerini yıldız zannettikten sonra da kulüplerinde kendilerini ispat etme zorunluluğuna adapte olamıyorlar çoğu.
Emrah Başsan da ümit milli takımla 2014 Avrupa Şampiyonası elemeleri bittiğinde yani 22’sinde bu krizi yaşayanlardan. Geçen sezon Antalya’da Yusuf Şimşek onu sağ açıkta kullanıyordu ama Eto’o-Morais döneminde gözden düştü. Eylül 2014’te ümit milli, Eylül 2015’te A2 milli olmuş bir oyuncunun Eylül 2016’da Galatasaray’ın 25 kişilik kadrosunda yer alıp almayacağını bilmemesi kötü bir psikoloji olmalı. Emrah gibi niceleri de bu garip 22-23 yaş bunalımıyla savaşmak zorunda kalıyorlar. Genelde de kazanamıyorlar bu savaşı.
Özellikle alt yaş grubu turnuvalarında başarılı olup üstyapıya bu oyuncuları aynı seviyede aktaramayan Türkiye gibi futbol ülkelerinin bence bu sorunu aşmasının net bir yolu var: Bu oyunculara 1-2 yıl daha oynama desteği verecek statü değişiklikleri. Şu anda Süper Lig ve PTT 1. Lig’de ilk 18’de 3, ilk 11’de de 1 tane 23 yaş altı oyuncuya yer verme zorunluluğu olsa bu çocuklar belki de o yaşlarda kaybolup gitmeyecekler.
Bu oyuncuları hayatta tutmanın bir başka yolu da, 18 kişilik maç kadrolarının 23’e çıkarılması. İtalya Serie A’da iki yıldır maç kadroları 23’e çıkarılmış durumda ve kulüpler bundan ciddi biçimde faydalanıyorlar. Eğer maç kadroları 18 kişiden oluşsa muhtemelen Salih Uçan bir sezonda yalnızca 2-3 kez Roma’yla sahaya çıkabilecekken, 23 kişilik esame listesi kullanıldığı için hemen her maç çim kokusunu aldı genç oyuncu.
***
Sol beke kayabilir, ön liberoda denenebilir
Galatasaray’ın hücumda çizgi rotasyonu bu sene bir miktar daha genişledi: Sinan, Yasin, Podolski, Bruma, Olcan, hatta Endoğan bile Riekerink’in rotasyonunda Emrah’ın önünde görünüyorlar. O yüzden de Riekerink Emrah’ı sol bek alternatifi olarak kullanmayı düşünmüş. Ki bence çok da mantıklı bir düşünce bu. Emrah daha önce Pendik’te sol bek oynamış. Oynamamış da olsa bence çok önemli değil; 24 yaşında bir oyuncu hâlâ yeni pozisyonlar için kodlanmaya açıktır. Hollandalı teknik adam Emrah’ı sol bekte, hatta ön liberoda da oynamaya zorlamalı. Emrah büyük takımda kalıcı olmak istiyorsa, nerede ihtiyaç varsa oranın şeklini almalı. Oldum değil, olacağım demeli.
***
Leiva, düşük maliyetle doğru hedef
Geçen yıl Beşiktaş’ın transferiyle çok uğraştığı Lucas Leiva’nın bu yıl da Galatasaray’ın gündemine gelmesi bir Türkiye klasiği. Türk medyasında bir oyuncu yazılıyorsa, er ya da geç muhakkak bir takıma satılıyor o adam! Dikkatli okuyucular hatırlayacaklar; Diego Beşiktaş-Fenerbahçe, Neustadter de Galatasaray-Fenerbahçe rotası izlediler transferleri öncesi.
Lucas Leiva, 2015 Ağustos’unda Beşiktaş’ın gündemine geldiğinde Liverpool 18’ine dahi alınmayan zayıf bir alternatifti. Lâkin 24 Ağustos akşamı Arsenal önünde hem Henderson hem Lallana eksik olunca Brendan Rodgers bir anda Leiva’nın varlığını hatırladı ve 11’e koydu Brezilyalı’yı. Leiva o akşam iyi oynayınca kalmış oldu Liverpool’da.
Leiva şimdi de Klopp’un yeni sezon planları içinde yok. Onu geçtiğimiz sezonun sonunda ön liberonun ve savunma göbeğinin alternatifi olarak kullandı ama gelecek planları içinde düşünmüyor. Ve markette değerlendirmek istiyorlar doğal olarak. Leiva, ön libero pozisyonunda seçeneği çok az olan Galatasaray için kötü bir hedef değil. Sezon içi ve maç içi devamlılığı olan bir oyuncu. Ancak Liverpool’un sezon öncesi Premier Lig yönetimine sunacağı 25 kişilik kadroda büyük ihtimalle Leiva olmayacak ve belki de son gün bedelsiz kiralayacaklar onu. O yüzden de Galatasaray yüksek bir bonservis bedeli ödememeli bu oyuncuya.
***
Sinan santraforda düşünülmeli
Galatasaray’ın santrafor arkası üç pozisyon için zengin bir havuzu var: Sneijder, Yasin, Podolski, Olcan, Bruma, Emrah, Oğuzhan, Endoğan. Hatta İsviçre Milli Takımı’nda on numara oynayan Dzemaili de sayılabilir bu listede. Ama en uçta oynatacak gerçek bir santrafora hâlâ muhtaçlar. Her geçen yıl gerileyen Umut’un hazırlık maçları görüntüsü önceki sezondan farklı değil. Galatasaray’ın mâli sorunları göz önüne alındığında o pozisyonda Sinan’ı düşünmeleri gayet makul görünüyor. Sinan’ın U21 takımında bolca santrafor oynamışlığı var, son vuruşları iyi ve bu pozisyon için kodlanacak kadar genç. Bence Riekerink onu santraforda kullanmayı başarırsa sadece Galatasaray değil milli takım da bir 9 numara alternatifi kazanmış olacak.
TRANSFERİN YILDIZLARINDA YARIN: Aras Özbiliz
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS