Filmi 4 gün kadar geriye saralım. Sezon ortasında yardımcıları gönderildiği, üstüne eski teknik direktörün belirsiz bir göreve getirildiği, disiplinsizlikleri nedeniyle sorgulanmayan oyuncular federasyona karşı korunduğu ve futbol takımının idaresinde tam bir “yönetişim” havası oluşturulduğu halde fatura Skibbe’ye kesilmeseydi. B.Korkmaz göreve bugün değil de sezon sonu gelseydi, Galatasaray, Bordeaux karşısına Skibbe yönetiminde çıksaydı ne olurdu?
Galatasaray yönetiminin Kocaeli maçı sonrası toplanmadığını, birkaç saatte tam 6 tane hoca adayı bulmadığını varsayalım (Sıradan bir bakkala ayak işlerine bakacak vasıfsız bir eleman arıyor olsanız, birkaç saatte 6 kalifiye aday bulamazsınız. G.Saray futbol takımının karakteri bu kadar mı muğlak ki, tam 6 ayrı hoca bu takıma uygun olabiliyor?)
Öncelikle, Servet ve E.Güngör oynayamayacak durumda bile olsa, G.Saray sahaya muhtemelen üçlü savunmayla çıkacaktı. Çünkü Kayseri ve Antalya kayıpları sonrası, Bordeaux öncesi Skibbe takımda bir elektro şok ihtiyacı olduğunu düşünüyordu ve bunu oyun düzenini temelden sarsarak yaptı. Üstelik de Kayseri maçında H.Balta ısınırken sakatlandığında Volkan’ı 11’e koymadığı; Antalya’da da Volkan sakatlandığında Alpaslan’ı ve Ferdi’yi oyuna sokmadığı için elinde özgüvenini darmadağın etmediği sol bek kalmamıştı.
Skibbe, hem tribünlere bir cesaret gösterisi yapmak için, hem de sol beksiz bir on bir kurabilmek için Fransa’da üçlüye döndü; Galatasaray savunmada defalarca dengesiz yakalanmasına rağmen gol yemedi, sınav kazasız geçildi ve Alman hoca, ikinci maçta da üçlü oynamaya karar verdi. Skibbe, bir sonraki adım olarak Kocaeli maçının ikinci yarısı başlarken iki değişiklik yaptı ve sahaya Bordeaux karşısına çıkacağı anlayışta takım sürdü. 45’le 65 arasında sahada üçlü defans, Arda ve Sabri’nin kanatlarda olduğu dörtlü bir orta saha, Kewell ve Lincoln’ün desteklediği tek santrforlu bir düzen vardı. Ama maçın kırılma anı 65’inci dakika, yani E.Güngör’ün sakatlanıp Baros’un girdiği an oldu. Sarı-kırmızılıların saha içi düzeni bir kargaşaya dönüştü ve esasında 5 defa rakip kaleye gidebileceğinden emin olmayan Kocaeli’nden 5 gol yendi. Hatta 65’te E.Güngör sakatlanmasaydı, Skibbe büyük ihtimalle son değişiklik hakkını Kewell’dan yana kullanacak, 2 ayı sakat geçirmiş Avustralyalıyı sezonun en kritik maçı öncesi 90 dakika yıpratmayacaktı.
Blanc samimiydi
Yine de Skibbe, Bordeaux’yu geçebileceğine inanıyordu, takımındaki birçok oyuncunun bu maçta en üst düzey konsantrasyonda olacağından emindi. Zira artık kariyerlerinin hiç de başlarında olmayan ve Avrupa’da bir kez daha çeyrek final/yarı final görme şansı bulup bulamayacakları belirsiz gözüken E.Aşık, Meira, Ayhan, Kewell, Lincoln, Nonda ve Ümit gibi oyuncular için bu müsabaka büyük şans…
Üstelik de Türk medyası blöf olduğunu düşünse de Blanc samimiydi, Bordeaux’da, şubat ayı başında 10 yıldır hasret kalınan şampiyonluğun rüzgârı vardı, bugün de en azından Devler Ligi bileti için savaşmak zorundalar ve İstanbul’a getirmedikleri Gourcuff’tan, UEFA Kupası’nı değil Ligue 1’de zirveyi istiyorlar.
Korkmaz ne yapmalı?
3 gündür görevde olan bir teknik direktörün sanırım yapabileceği en büyük hata, takımda oturmuş sayılabilecek taşlarla çok fazla oynaması, kötü sonuçlarla sarsılmış oyuncuları, bir de radikal anlayış değişiklikleriyle sarsması olur.
G.Saray, UEFA Kupası gruplarından bugüne oynadığı 5 maçta ofansif bir takım izlenimi verdi, ama bu noktada olmasının esas nedeni az gol yemesi oldu. Sarı-kırmızılı takım, 5 maçta yalnızca 4 kez fileleri havalandırabilmesine rağmen 3 galibiyet aldı, çünkü kalesinde 1 gol gördü. Skibbe, sadece Bordeaux’dan son 3 maçta 5 gol yiyen takımın kalesini bu sene (Olympiakos, Benfica, H.Berlin ve Bordeaux önünde) 360 dakika boyunca nasıl kapatmıştı, Korkmaz’ın bunun üstüne düşünmesi gerek…
Blanc’ın, Bordeaux’su ise tam aksine, bu yıl Avrupa kupalarında 7 maçta tam 11 gol yedi. Cluj dahil karşılaştığı her takımdan gol yiyen Bordeaux’ya, çok yetenekli bir hücum hattı olan G.Saray’ın da atması zor olmayacaktır. Yeter ki sarı-kırmızılılara bugün tur için gol atmak yetsin.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS