22’nci hafta, büyükler açısından hareketli geçti: Trabzon Manisa’yı, Fenerbahçe Beşiktaş’ı, Galatasaray Buca’yı yendi. Ama beni bu hafta esas heyecanlandıran şey; Kayseri, Antep ve Eskişehir’in istikrarlı yürüyüşlerine devam etmeleriydi. 2000’lerin başında beşinci şampiyonun çıkacağına hep inanmıştım. 21’inci asrın ikinci on senesi için de beklentim yüksek: Üç-beş yıl içinde altıncı şampiyon geliyor.
Süper Lig’de beşinci şampiyonun gelişini hızlandıran faktörler, altıncısı için de zemin hazırlamaya devam ediyorlar: Hocası 22, Kaptan Guti’si 22, Quaresma’sı Hilbert’i Aurelio’su 22, Simao’su Almeida’sı Fernandes’i 5 haftalık Beşiktaş’ta yine sezon sonu teknik adam değişikliğinden söz ediliyor! Galatasaray’da, Hagi’nin geleceğinden kimse emin değil. Fenerbahçe’de, Kocaman ikinci yarıya birkaç puan kaybıyla başlasa, muhtemelen onun hakkında konuşulanlar da meslektaşlarından farklı olmayacaktı. Şenol Hoca’yı şimdiden yordular, şampiyonluğu kazanıp misyonunu tamamlamaktan bahsediyor.
Hafta içinde Ukraynalılar’dan aldığımız ders galiba kimsenin aklını başına getirmedi: Shakhtar Lucescu’yla 7, Metalist Markeviç’le 6, Dinamo Semin’le (aralıklı) 4, Karpaty Konanaw’la 3 sezonda Ukrayna futbolunun kaderini değiştirdiler. Shakhtar UEFA Kupası ve Ş.Ligi çeyrek finali, Dinamo Avrupa Ligi yarı finali gördü. Türk takımlarının belalısı Metalist de aynı yolda. Lucescu’nun Shakhtar’da çalıştığı sürede ne yazık ki Trabzonspor 9, Galatasaray 8, Beşiktaş 6, Fenerbahçe 5 teknik adam değişikliği yaşadılar. Ve hâlâ zengin fanatik Türk kulüp yöneticileri, hatayı teknik adamlarda arıyorlar. Yazık…
4 büyüklerin bunca teknik adam ve kadro kargaşası yaşadığı ortamda, Süper Lig’de bir Anadolu takımının basit istikrar modeliyle şampiyonluğa yürümesi kaçınılmazdı. Uygun’lu Sivasspor kıyısından döndü, Sağlam’lı Bursaspor kupayı kazandı. 4 büyükler halen kötü yönetilmekte ısrarcı oldukları için altıncı şampiyonun gelişi de belli ki çok gecikmeyecek: Kayseri, Antep ya da Eskişehir, mevcut hocalarıyla 3-4 yıllık bir plan yapabilirlerse onların da müzesine bir şampiyonluk kupası koymaları işten değil…
Kazanan nesil
Son şampiyon Bursa’yla birlikte Kayseri, Antep ve Eskişehir’den umutlu olmamızın bir ortak nedeni de şu: Ertuğrul Sağlam gibi, Tolunay Kafkas ve Bülent Uygun da futbolumuzun kazanan neslinin temsilcileri… Onların bir önceki nesle (Doğan, Çalımbay, Aybaba vb. jenerasyonuna) göre en önemli avantajları, oyunculuklarının şerefli mağlubiyetler değil, büyük turnuvalar ve zaferler dönemi olması. O yüzden ufukları geniş, kazanma alışkanlıkları yüksek.
Bu neslin bir diğer avantajı da, uluslar arası futbolu iyi takip etmeleri. O yüzden de arama-tarama konusunda başarılılar, transferde çok daha isabetli işler yapıyorlar. Bu sezon Antep’e gelen oyunculardan Dany, Wagner ve Popov ligin en iyi yabancıları arasındalar. Orhan Gülle ve Cenk Tosun da A milli takım gözetiminde…
Son olarak orta sınıf bir Anadolu takımının yıllık gelirinin (özellikle son yayın ihalesi sonrası) ulaştığı boyut göz önüne alınırsa Türkiye’de kısa süre içinde altıncı şampiyonun çıkmasının olağan üstü bir tahmin olmadığı anlaşılacaktır.
Örneğin bu yıl ligi 55 puanla altıncı tamamlayacak hayali bir Anadolu takımının havuzdan alacağı pay aşağı yukarı şu: Ayakbastı parası (yaklaşık 9,5 milyon TL) + altıncılık ödülü (yaklaşık 2 milyon) + 15 galibiyet, 10 beraberlik primi (yaklaşık 14 milyon)… Yani bu sezon bir Anadolu takımı hiç bilet satmasa, hiç bir forma ya da sponsor geliri oluşmasa, Türkiye Kupası gruplarına giremese, ligi de vasatın biraz üstünde bir performansla altıncı olarak tamamlasa, İddaa gelirleriyle beraber kasasına girecek asgari tutar 30 milyon Türk Lirası…
Bu gelirlerin daha azıyla Twente, Hollanda’da şampiyon oldu, Braga, Şampiyonlar Ligi’ne girdi. Bu gelirlerin çok daha azıyla Danimarkalı Kopenhag, Ş.Ligi ikinci turunda oynuyor.
Altıncı şampiyon geliyor. Bu kesin… Artık beklediğimiz, Türk kulüp yöneticilerinin de oyuncu-teknik adam-hakem kalitesine yetişip ülke futbolunun geri vitesi olmaktan çıkmaları. Önümüzdeki on yılda Avrupa’da kazanılacak başarıya engel olmamaları…
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS