90’lı yıllarda, hatta 2000’lerin başlarında Avrupa’da bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan Brezilyalı kaleciler, şu anda Inter’in, Milan’ın, Roma’nın, Tottenham’ın, Valencia’nın filelerine sirayet etmiş durumdalar. Heurelho Gomes’in, PSV kalesinde hem Galatasaray’a hem de Fenerbahçe’ye ne kadar zorluklar çıkardığını hatırlıyorsunuzdur. Bu yıl da Porto’nun bir numarası Helton’un 60-70 metrelik çabuk ve isabetli paslarını hayranlıkla izledik doğrusu…
Yaşlı kıtada Güney Amerikalı kaleci sayısının geometrik biçimde artmasının nedeni basit: “Artık futbol takımları 10 kişi ile değil, 11 kişi ile hücum etmek zorundalar”… Takım savunmaları o kadar sistemli çalışıyor, yerleşik durumda alanı öyle iyi parselliyor ki, onları gafil avlayabilecek anları yakalamak için kendi kalecinizin hızlı/akıllı paslarını devreye sokmak durumunda kalıyorsunuz… Taffarel’in, Helton’un, Cordoba’nın, Gomes’in yaptıkları da aşağı yukarı bu…
Tabii, Güney Amerikalıların doğal yeteneklerine karşı Avrupalılar/Afrikalılar da kendilerini geliştiriyor ve artık neredeyse her büyük takımın kalesinde ayağını çok iyi kullanan bir file bekçisi bulabiliyorsunuz. Mesela Suleymanou belki Ivankov kadar iyi bir çizgi kalecisi değil, ama bu yıl Kayseri’yi çok defa 70’inci metrelerden hücuma başlatacağı muhakkak… Mesela cuma akşamı peş peşe izlediğimiz Fenerbahçeli Volkan Babacan’la Kölnlü Mondragon arasındaki en temel fark da bu gibi gözüküyordu. Rüştü, 15 yıldır üst düzey kalecilik yapıyor, bir gram ileri gitmiş değil… Volkan Demirel, birkaç yıldır milli takımın bir numarası, ama onun da gelişme gösterdiğini söylemek güç… Cuma gecesi V.Babacan’ın da ayağının kötü olduğunu, bu nedenle topu oyuna sokarken tereddüt yaşadığını gözlemleyince umutsuzluğa kapıldık doğrusu…
Bu kadar problem, tesadüf olamaz, olmamalı. Haftanın 6 günü 6 saat Alex’le, Hagi’yle, Delgado’yla idman yapan insanların kendilerini gelişmeye bu kadar kapatması ancak sistemli eğitimle mümkün olabilir! Öyleyse birileri acilen kaleci eğitimlerini/eğitmenlerini sorgulamalı.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS