Ligin 21. 02. 2011 tarihinde alttaki sıralama ile bittiğini varsayalım. Statü gereği birinci ve ikinci takımlar Şampiyonlar Ligi’ne, üçüncü ve dördüncü takımlarla Türkiye Kupası galibi de UEFA Europa Lig’e gitmeye hak kazanıyor. Bir an olsun hayal kurup Beşiktaş’ın UEFA kupasını kazandığını varsaydığımızda önümüzdeki yıl Europa Lig’de Beşiktaş gruplardan başlıyor olacak. Beşiktaş UEFA şampiyonu olup, bu sene hem ligde ilk dörde giremeyip hem de Türkiye Kupası’nda da çeyrek finalde elenirse UEFA’ya katılan takımlar nasıl belirlenecek? Senaryoya göre; sıralamadaki üçüncü takım, UEFA şampiyonu olan Beşiktaş ve bu yılki Türkiye Kupası galibi mi? Böyle bir durumda dördüncü olan takım UEFA’ya katılamayabilir mi?
PUAN TABLOSU
1. Fenerbahçe-48 puan
2. Trabzonspor-47 puan
3. Bursaspor-45 puan
4. Kayserispor-42 puan
5. Gaziantepspor-37 puan
6. Beşiktaş-32 puan
Can Sakın / İstanbul
Öncelikle bu güzel soru için teşekkür ederim. UEFA’nın Europa League şampiyonu için verdiği kontenjan bir ekstradır. Yani o ülkenin normal kontenjanını etkilemez. Yani Beşiktaş, Europa League şampiyonu olursa Türkiye Avrupa’ya gelecek sezon 6 takımla gidecek. Sizin verdiğiniz sıralamaya göre Beşiktaş, Bursa, Kayseri ve kupa şampiyonu takım Europa League bileti alırlar.
*****
Bursaspor’un Miller ve Altidore transferlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu transerler Bursaspor’un şampiyonluk yarışına nasıl etki edecek? Bu iki oyuncuyla
takımın 4-4-1-1 olan oyun sistemi 4-4-2’ye dönerse Bursaspor bundan nasıl etkilenir?
Cihan Tabakçılar / Bursa
Bursa’nın bu yıl en önemli problemi, ön taraftaki alternatifsizliği olmuştu. Turgay, Ozan, Volkan, Batalla, Sercan beşlisinden dördü her an sahada olmak durumundaydılar; çünkü Insua, Nunez ve Steinert kadroya hiçbir derinlik kazandırmadılar. Miller, Altidore (ve hatta Ahmet Arı) transferleri çok doğru, çünkü ön tarafa çeşitlilik kazandırdılar.
Bu iki oyuncunun sahada olması halinde 4-2-3-1 veya 4-4-2 oynayabilirsiniz çünkü Altidore’un kanat oynayabilirliği (sprinter özelliği, adam eksiltme becerisi) var. Zaten Sağlam da onu Şubat ayındaki Eskişehir maçında sağ, Antep maçında sol açıkta kullandı.
Peki Ertuğrul Sağlam neden 4-4-2’yi tercih etmiyor diye sorarsanız, benim cevabım şu olur: Orta sahanın göbeğindeki oyuncuları kalite açısından eksik olduğu için topu ön tarafa taşıma becerileri zayıf. O zaman da sahaya yetenekli bir on numara koymak zorunda kalıyorsunuz. Eğer Svensson, Hüseyin, Bekir öne doğru biraz daha iyi top geçirebilseler, Sağlam sanırım 4-4-2’yi düşünürdü. Sağlam’ın şu anda elinde bu özelliğe sahip tek adamı maalesef Ergiç.
*******
Geçtiğimiz sene Galatasaray Elano, Jo, Keita, Neill transferleri yapmış ve Premier Lig fırtınası estirmişti. Bu sefer de Beşiktaş’ın İspanyol ve Portekiz rüzgârına şahit olduk. Ancak her ikisi de sadece transfer liginde şampiyon olabildiler. Bu takımlarımız transferde neyi yanlış yaptılar da kaliteli oyunculara sahip olmalarına rağmen başarısız oldular?
Ercan Zafer / Aydın
Aslında sorunun cevabı içinde gizli. Galatasaray’ın soruda bahsettiğiniz 4 transferinden ikisi şu anda Premier Lig’de, biri de Katar’da! Onları getiren hocaları da evde muhtemelen Premier Lig’i izliyor! Sizin hoca istikrarınız yoksa, kadro istikrarınız yoksa dünyanın en iyi oyuncularını da getirseniz size mutluluk vermiyor.
Beşiktaş’ın devre arası transferlerine gelince… Onlar da gerçekten iyi oyuncular, ama herkes gibi/hepimiz gibi zamana ihtiyaçları var.
******
Son yıllarda kulüplerimizin karşılaştığı Shaktar Donetsk, Metalist Kharkiv, Karpaty Lviv ve Dinamo Kiev takımlarımıza hem fark attı, hem de onları kupalardan eledi. Ukraynalılar, biz Türklerden futbol bakımından neleri doğru yaptıkları için bu yönde bizi rahatlıkla geçebiliyorlar?
Vatan Dinçer / Balıkesir
Bu sorunun yanıtı, aslında bir önceki suali de ilgilendiriyor. Çünkü biz (bir önceki soruda bahsettiğimiz) neyi yanlış yaptıysak, Ukraynalılar doğru yaptılar! Lucescu Shakhtar’ı 5 yılda UEFA şampiyonluğuna, 7 yılda Ş.Ligi çeyrek final kapısına taşıdı. Markevich 6 yılda Metalist’e çağ atlattı; Avrupa’nın elitleri arasına soktu ve şimdi aynı devrimi Ukrayna Milli Takımı için başlattı. Lucescu ve Markevich örneklerini gören Dinamo, Semin’i geri getirdi; onlar da hoca ve oyuncu istikrarını sağladılar. Beşiktaş karşısına çıkan Dinamo ekibinde Şovkovskiy 17, Yusuf, Milevskiy ve Gusev 8, Mikhalik 6 yıldır o takımdalar. Şimdi bu altı yıldır bir arada oynayan adamlar (binlerce defa çalıştıkları) duran topları ezbere gol yapmayacaklar da 6 hafta önce sıfırdan kurulmuş Beşiktaş mı yapacak Allah aşkına?
*****
Gaziantepspor ve Eskişehirspor’in sezonun ikinci yarısındaki çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu geçici bir şey mi yoksa gerçekten Anadolu devrimi mi yaşanıyor?
Emre Tomruk / Ankara
Belki çok iddialı bulacaksınız ama ben “beş yıl içinde beşinci şampiyon çıkacak” dediğimde de iddialı buluyorlardı: Eğer Şota, Kafkas ve Uygun bu takımlarda üçer yıl çalışabilsinler, çok kısa sürede altıncı şampiyon da geliyor. İstanbul takımları neyi yanlış yapıyorlarsa, Bursa-Kayseri gibi ekipler onu doğru yapmaya başladılar. Hoca istikrarı, kadro istikrarı, transfer arama-tarama ekibi başarısı, inanılmaz boyutlara (Hollanda-Belçika orta sınıf takımlarının iki katına) ulaşan gelirlerin doğru kullanımı… Üstüne bir de futbolculukları hep başı dik geçmiş “kazanan nesil” hocaları ekleyin. Siz de altıncı şampiyona inanacaksınız…
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS